CIEKAWOSTKI
- Papryczki chili są jednym z najskuteczniejszych spalaczy tluszczu na świecie. Wszystko za sprawą kapsaicyny – substancji bioaktywnej, która sprawia, że po zjedzeniu papryczki robi nam się ciepło. Stymuluje, rozgrzewa, poprawia krążenie krwi, pochłania kalorie.
- Po zjedzeniu chili jesteśmy szczęśliwsi. Dzieje się to przez pobudzanie wydzielania serotoniny (odpowiedzialnej za poczucie zadowolenia z siebie).
- Sambal zwiększa uczucie sytości po zjedzeniu potrawy. Jest to skutkiem obniżenia poziomu insuliny we krwi, co daje poczucie najedzenia.
- Znane są też bardziej egzotyczne zastosowania chili:
- chili może złagodzić ostry ból. Majowie nacierali sobie taką papryczką bolące zęby.
- chili w kąpieli to sposób na urodę (przynajmniej według niektórych plemion afrykańskich).
- zupa z chili skutecznie leczy kaca, co często stosuje się w Meksyku.
Najnowsze komentarze