CIEKAWOSTKI
Papryczki chili są jednym z najskuteczniejszych spalaczy tluszczu na świecie. Wszystko za sprawą kapsaicyny – substancji bioaktywnej, która sprawia, że po zjedzeniu papryczki robi nam się ciepło. Stymuluje, rozgrzewa, poprawia krążenie krwi, pochłania kalorie.
Po zjedzeniu chili jesteśmy szczęśliwsi. Dzieje się to przez pobudzanie wydzielania serotoniny (odpowiedzialnej za poczucie zadowolenia z siebie).
Sambal zwiększa uczucie sytości po zjedzeniu potrawy. Jest to skutkiem obniżenia poziomu insuliny we krwi, co daje poczucie najedzenia.
Znane są też bardziej egzotyczne zastosowania chili:
chili może złagodzić ostry ból. Majowie nacierali sobie taką papryczką bolące zęby.
chili w kąpieli to sposób na urodę (przynajmniej według niektórych plemion afrykańskich).
zupa z chili skutecznie leczy kaca, co często stosuje się w Meksyku.

Najnowsze komentarze